poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Rogale słodkie drożdżowe

Rogale słodkie drożdżowe /ok. 30 niedużych rogalików/
- przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Pracownia Wypieków

1 kg mąki
50 g drożdży
100 g cukru
1/2 litra mleka
3 jajka
80 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko do smarowania

Drożdże wymieszać z 1/2 szkl mleka, 1 szklanką mąki i 1 łyżką cukru. Zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać sól, następnie połączyć z rozczynem. Wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto - stopniowo dolewając mleko.
"Ciasto dobrze wyrobione jest gładkie i pierzaste".
Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. (Zajęło mu to ok. 1 h, przyp L.)
Wyrośnięte ciasto dzielić na porcje i robić z nich rogale (ja robiłam tak, jak na zdjęciu, L).



Odstawić do wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 15 minut (ten czas może ulec wydłużeniu, w zależności od wielkości rogalików).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz